• Waar kent u True-Blue Box van?

Via de enthousiaste verhalen van Peter van M., een audiofiele vriend. Het concept van de versterker zoals hij het me uitlegde leek me niet alleen uiterst geavanceerd maar ook energiezuinig. Tel daarbij op dat het een Nederlands ontwerp is en ik was om.

  • Wat haalde u over om de Cobalt DA te kopen?

Twee jaar geleden heb ik m’n zelfbouwspeakers van ”Speaker en co” vervangen door een paar luidsprekers van PMC, de Twenty5.24. Deze had ik beluisterd bij “Wide Screen Audio” in Gent en ze overtuigden mij vooral door hun excellente weergave van de lage en midden tonen dankzij het transmissielijn ontwerp.

In het verleden was ik in het bezit was van een prachtige Denon klasse A versterker. Deze was echter in z’n eentje voor zo’n beetje de helft van m’n elektriciteitsverbruik verantwoordelijk. Daarom echter weer voor een Denon versterker gekozen echter nu een klasse D versterker, de Denon PMA-1600NE, ook om de aanbieding met de ING rentepunten. Hoewel de versterker een mooi geluid produceert vond ik toch de lage tonen weergave te wollig en vaag, ik miste de punch die ik met m’n koptelefoon wel kon horen.

Ik had de mogelijkheid om in m’n eigen huiskamer m’n PMC luidsprekers met de True-Blue Box versterker te beluisteren en  hoewel ik matige oren heb was het verschil duidelijk te horen. M’n luidsprekers kregen de versterker die ze verdienden.

  • Wat vindt u van het geluid van de COBALT DA?

‘t Is al eerder gezegd maar wat de TB Box doet is eigenlijk geen “geluid ”produceren maar het audiosignaal versterken zonder toevoegingen van vervorming.

In die zin geeft het een goede installatie alle mogelijkheden om excellent te klinken en haalt ’t het beste van m’n luidsprekers naar boven.

  • Welke speakers staan erop aangesloten en hoe vindt u deze combi?

De TBB is aangesloten met PMC Twenty5.24 luidsprekers en een Bluesound NODE 2i streamer. Na jarenlang talloze LP’s, CD’s en FLAC’s gekocht en verzameld te hebben ben ik volledig overgegaan op streamen, gemak dient de mens nietwaar.

Ik heb een abonnement op Qobuz en stream vnl. Hi-Res bestanden.

Het eerste dat opvalt met deze combinatie is de basweergave, diep, strak en volledig onder controle. Luister bijvoorbeeld naar Hunting the Wren van Lankum en de diepte van de bastonen bezorgt je kippenvel. Overigens ook bij een laag luistervolume blijft de bas mooi te volgen en prachtig laag.

Wat verder opvalt is het hoge oplossende vermogen van de versterker/luidspreker combinatie. Uitstekend detaillering en het vermogen zowel de muziek als geheel weer te geven en te ondergaan als om individuele instrumenten te volgen en te plaatsen. Dit leidt tot een mooi stereobeeld met een geluid dat voor de luidsprekers staat.

En als laatste maar toch niet onbelangrijk, een zeer bescheiden stroomverbruik.

  • Raadt u de COBALT DA aan bij vrienden en waarom?

Vanzelfsprekend. Helaas is het aantal audiofiele vrienden beperkt maar we doen ons best.

Veel vrienden bezitten surround installaties dus misschien is het een tip om in die richting wat te ontwikkelen

  • Zijn er nog feedbackpunten?

De versterker is wat mij betreft dik in orde, klein, compact en minimalistisch. Wat ik zeker zou verbeteren is de afstandsbediening, deze hapert regelmatig en soms moet ik 5-10 drukken voordat het volgende kanaal geselecteerd wordt*

Daarnaast schakelt soms bij het verhogen van het volume de versterker uit. De mute functie is OK maar helaas is niet zichtbaar of deze in of uitgeschakeld is*

Maar dit alles doet niets af aan het glorieuze gevoel een topversterker van Nederlands fabricaat in bezit te hebben.

* Reactie T-BB team: dit euvel hebben we inmiddels opgelost.