TEAM

Het maximale uit iets willen halen. Alles willen doorgronden. Het zijn kerngedachtes, diep ingebakken in de vezels van de drijvende kracht achter True-Blue Box. Gedachtes, die kleur krijgen in de jeugd van de ingenieur. Zittend op de grond neemt hij geïntrigeerd het proces van een nieuwe draaiende wasmachine in zich op. ‘Water erbij. Zeep erbij. Centrifugeren. Ik bleef de hele wasbeurt zitten om het hele wasprogramma te bekijken.’ Of daagt hij zichzelf uit om zijn legopoppetjes aan te laten sturen door het plateau van zijn pick-up. Steeds gedreven door de fascinatie om een apparaat te doorgronden en te ontdekken wat er nog meer mee mogelijk is. Zijn omgeving pakt de passie van de vakman-in-spe al snel op: beginnend met de oude bandrecorder van zijn moeder vult de jongenskamer zich met pick-ups, cassettedecks en versterkers, die allemaal een plek krijgen in de Bruynzeelkasten die zijn vader op de kop heeft weten te tikken. Vakmatig haalt hij ze uit elkaar en verdiept hij zich in het enorme potentieel.

Verwonderlijk is het niet dat hij op zijn vijftiende opduikt bij de plaatselijke lokale omroep, waar hij zich in drie jaar tijd ontpopt van assistent tot hoofdtechnicus. In die periode start ook zijn zoektocht naar het ultieme geluid. Met zijn Sony TCD 5 m en zijn Sennheiser microfoon duikt hij op bij kerktorens om het carillon vast te leggen en weerstaat hij storm en wind om het geluid van het strand op te nemen. ‘Op mijn fietsje ging ik overal heen met de vraag: waar kan ik dit geluid nu vinden? Of hoe kan ik dat geluid maken? En dan ging ik ter plekke luisteren hoe iets klonk. Als ik niet tevreden was, maakte ik een nieuwe opname.’

Gedreven door nieuwsgierigheid en een enorm doorzettingsvermogen doorloopt de techneut alle technische opleidingen, die maar voor handen zijn: LTS, MTS, HTS. Daar verdiept hij zijn kennis en leert hij vooral om analytisch naar producten te kijken. ‘Of het nu gaat om elektronica, mechanica of houtbewerking. De wetten zijn universeel. Wij als mensen kunnen daarmee dingen scheppen; we hebben gereedschap en fantasie gekregen, waarmee we een wereld om ons heen kunnen creëren. Alsof je allerlei legosteentjes met elkaar verbindt om daar dingen van te maken. Daar kan ik nog steeds ontroerd van raken.’

Tijdens zijn afstudeeropdracht bij Philips mag de hij zich storten op de ontwikkeling van de duurzame klasse D versterkers. Met als doel een LCD-televisie op de markt te brengen die voor mensen betaalbaar is en bovendien compact en energiezuinig. Met succes, maar de ingenieur ontdekt al snel dat de geluidskwaliteit van de versterkers te wensen overlaat. Het geeft geen warmte. En het is te afhankelijk van de speakers die je erop aansluit. Dus begint de ingenieur tijdens zijn verlengde verblijf bij Philips samen met een collega aan een geheim hobbyproject om van de klasse D versterkers iets heel moois te maken. Opnieuw op zoek te gaan naar het ultieme geluid. Naar het maximale… Zo clean en puur dat je het gevoel van elke zanger(es) in je tenen kan voelen! Na 9 jaar bij Philips begint hij zijn eigen bedrijf  Vintage Audio Repair, waar waar hij een zeer breed assortiment van vintage audio onder handen neemt en een klantenkring opbouwt. In 2017 pakt hij het Klasse D project weer op.

Alsof het zo gescript is, duikt er in deze zoektocht naar het ultieme geluid een dame op zijn pad om hem te helpen. (Laten we haar de muze van de ingenieur noemen.) Zij zorgt voor structuur en helpt de hem bij de verdere uitbouw van zijn inmiddels opgestarte bedrijf Vintage Audio Repair, waarmee hij buizen-, gitaar- en jukeboxversterkers en andere vintage audio apparatuur restaureert en repareert. En ze omarmt de missie van de ingenieur naar het ultieme geluid terwijl ze hem helpt met de vormgeving. Ze kan niet wachten om het prachtige product uit de handen van de ingenieur te zien komen. Ze gelooft in zijn missie, die de geluidsbeleving van veel mensen kan veranderen.

Niet lang na deze ontwikkeling stapt ook een bedrijf – dat speciale audio-chips ontwikkelt – in en krijgt hij van verschillende kanten de hulp en materialen om zijn missie te volbrengen. Stapsgewijs nadert zo de voltooiing van het levensproject van de ingenieur: het afleveren van een versterker met een geluidskwaliteit, die nog niet eerder gerealiseerd is. Een uitkomst voor mensen die zoeken naar het ultieme geluid. Voor mensen die net als de ingenieur in vervoering willen raken. Die zich in een concertzaal naast uitvoerend pianist Reinbert de Leeuw willen wanen, terwijl hij zijn meesterlijke uitvoering van Satie ten gehore brengt. Of die net als de ingenieur niet alleen de meeslepende muziekklanken van Deep Purple willen horen op de liveopnames van Made in Japan, maar ook de vingers van de gitarist over de snaren willen horen glijden. Alsof de artiest in de slaapkamer voor je neus staat.