• Waar kent u True-Blue Box van?

Via mijn dochter, zij werkt bij Axign (Enschede) als application-engineer en werkt oa mee aan de ingebouwde DAC.

Altijd ben ik al geboeid door audio apparatuur en na een uitnodiging van haar om eens te komen luisteren op het werk, was ik snel om. Dat wil ik ook wel zo’n mooie kleine zwarte doos! Op mijn verjaardag, voor een “speciale leeftijd”, werd mij zo’n versterker aangeboden en een ‘test/demo model” kon ik gelijk thuis beluisteren. Een fijne beleving!

  • Wat haalde u over om de COBALT DA te kopen?

Enige tijd later heb ik een Cobalt DA “als mijn cadeau” besteld. Samen met Abbe ben ik tot een mooie samenstelling gekomen. Aluminium zwart front en dubbele voeding, wel met USB ingang (om mee te experimenteren). Een losse bluetooth ontvanger met “optical out” werkt ook prima. Deze geeft je iets meer bewegingsvrijheid in huis qua plaatsing in de woning en de dekking van het signaal. Op de 2e “optical in” van de Cobalt, is mijn Sony Android-TV aangesloten, die tevens als media switch dient, voor de vele mogelijke verschillende input bronnen, inclusief internet (Youtube/-music, Netflix, Spotify, etc.)

Mijn oude Thorens TD 165 platenspeler (ligt nu te ‘verstoffen” op zolder), die zal ik ook hierop tzt aansluiten. Moet nog een plek vinden.

  • Wat vindt u van het geluid van de COBALT DA?

Het systeem in ongenadig. De naam True Blue, doet zijn eer aan, het signaal wordt niet “bijgekleurd”. Nu merk ik ook heel goed verschil in kwaliteit in het digitale signaal, dat via aanbieders op het internet te streamen is (zelfs van je eigen mp3’s). Apparatuur waar ik vroeger naar luisterde klonk goed met wat het aangeboden kreeg. Met de Cobalt DA nu (voor mij) uitstekend, mits het aangeboden signaal er ook naar is!

Door de Cobalt DA ben ik selectiever geworden in naar waar ik luister. Muziek met lagere bit-rate klinkt ook zo als het is, dat is soms wel even wennen, maar in HD of hogere kwaliteit is het meer dan genieten. Het geluid is zuiver en gedetailleerd. De power is uitstekend, die de versterker in zich heeft.

  • Welke speakers heeft u erop aangesloten en hoe klinkt deze combi?

Uit mijn oude Kef Reference 102 boxen (1990, met bijbehorende Kef-cube) haalt de Cobalt DA, zonder de cube aangesloten, op hoger volume, veel meer dynamiek en details uit de muziek dan mijn vorige tuner/versterker Harman Kardon HK 3600 (zelfs met cube).

Je voelt, afhankelijk van de muziek en het volume, de geluidsdruk als of er een subwoofer aanwezig is. (Op deze wijze luisteren is het helaas eenzaam genieten …… :-))

De Kef-Cube, moet voor laag versterking aangesloten worden tussen “pre-out en main-in” op een versterker, maar kan op deze wijze niet op de Cobalt DA aangesloten worden. De HK 3600 is destijds hiervoor geschikt gemaakt door de HiFi-dealer.

Een tijd lang toch eerst de Kef Reference 102 boxen aangesloten gehad.
Intussen heb ik andere set speakers, Monitor Audio Silver RX6. Deze boxen presteren heel goed op de Cobalt DA. Een veel mooiere warmere klank en fijn gedetailleerd in het midden en het hoog. Voor luisteren naar muziek, een mooi “huwelijk” zo.

Daar ik ook wel van stevigheid in het laag houd, ondersteunt een sub-woofer, (Monitor Audio ASW 210, een ‘gouden oudje’ via marktplaats) aangesloten op “Hi-Level in-/output”, voor extra dynamiek in het geluid. Vooral bij het kijken naar films (drama/actie), maar ook voor muziek op heel zacht luister niveau een prettige bas-rol.

  • Raadt u de COBALT DA aan bij vrienden en waarom? 

Zeker!

Het model is strak, onopvallend en heeft een technische uitstraling, compact uitgevoerd en voelt degelijk aan.
Het geluid; klinkt gedetailleerd, het stereobeeld is zeer ruimtelijk en overtreft zijn optische uitstraling.
 

  • Heeft u nog feedbackpunten?

De degelijkheid van de afstandsbediening, zoals die van de Cobalt zelf, zou wat mij betreft ook meer in de meegeleverde afstandsbediening hebben gemogen. Hij doet wat het moet doen, maar met name volume regeling niet altijd even van harte.
Een leuk detail lijkt het me wanneer een toets op de afstandsbediening wordt ingedrukt, dat er ook een led oplicht op de Cobalt DA zelf. Nu is wel eens zoeken en zwaaien om contact te krijgen. Je ziet nu alleen een oplichtende led op de afstandsbediening
Ten slotte: een brandende (kleur) led, wanneer de Cobalt in “standby” staat, zou ik een mooie aanvulling vinden.

Al met al, ben ik meer dan tevreden met deze aankoop (en als cadeau) van de True-Blue Box Cobalt DA.

Een mooi product van het bedrijf Vintage Audio Repair / True-Blue Box en niet te vergeten de vriendelijke meedenkende enthousiaste medewerkers!

Het schilderij heet ook True Blue, door mijn vrouw geschilderd: www.minekegravers.nl
Anno